top of page

Persbericht schrijven

Het schrijven van een goed persbericht is niet eenvoudig. Met de tekst die u verstuurt, dient u een redacteur of journalist te overtuigen van de nieuwswaarde van het bericht. Een professionele tekstschrijver kan u helpen met het schrijven van het bericht.

 

Als u ervoor kiest zelf een persbericht te schrijven, kunt u onderstaand voorbeeld persbericht gebruiken. In dit voorbeeld ziet u in grote lijnen hoe een professioneel persbericht eruit ziet.

Voorbeeld Persbericht
Hoe schrijf ik een goed persbericht?

Het is belangrijk om bovenaan het persbericht een aantal gegevens te plaatsen. Vermeld duidelijk dat het gaat om een persbericht, geef de datum dat het bericht verzonden wordt en zorg dat het logo en de bedrijfsnaam duidelijk vermeld staan.

 

Verzin vervolgens een duidelijke kop, waaraan de ontvanger direct kan zien wat de kern van de boodschap is. In de eerste regel van de tekst verwerkt u vervolgens de kernboodschap. Denk goed na over nieuwswaarde van uw bericht. Wat is hier uniek of bijzonder? Waarom moet een journalist een bericht weiden aan deze boodschap? Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Een tekstschrijver met journalistieke ervaring, kan u helpen met het opstellen van een persbericht.

 

Quotes

 

Verder is het handig om al enkele quotes in het bericht te verwerken. Een redacteur die weinig tijd heeft, kan zodoende toch een levendig nieuwsbericht schrijven. Zorg er verder voor dat alle gegevens, de datum van de gebeurtenis en namen en functies van betrokken personen duidelijk in het bericht vermeld staan. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor een contactpersoon. Deze contactpersoon dient makkelijk, per telefoon, bereikbaar te zijn. Vermeld alle contactgegevens onder aan de tekst. Als u een persbericht onder embargo verstuurt, vermeld dit dan duidelijk in de tekst en groot boven het bericht. 

 

Voor een uitgekiende mediastrategie kunt u ervoor kiezen meerdere persberichten te versturen. Een regionaal dagblad let immers op andere zaken dan een landelijk televisieprogramma. Als u persberichten op maat schrijft, stijgt de kans dat uw bericht wordt opgepikt door de media.

bottom of page